Wednesday, March 18, 2009

PUblic TrAnspORt mcm Haram Di Negaraku!!! (Serious Mode)

Harini hari yg paling panas bagiku. Kalo aku ni super saiya dah kuar api tau x!!! KEnape yek??

Pagi ni cam biasela aku nak pegi training kat kl kan. So naikla Komuter kul 6.50 pagi. Bajet arini kuar awal bolela sampai awal. Rekod bersih yek xpenah datang lambat tau:p Then stengah jam pastu sampai je kat Stesen Dato' Harun tibe2 mati enjin plak komuter tu. Lepastu driver die dgn machonye berkate "Train ini mengalami gangguan perjalanan dibatalkan". Aku da stat tensen dah sume kene kuar n tunggu kat luar da la hujan pagi tu. Aku xtau la rasenye dah 6x aku kene macam ni teruk btol rasenye Perkhidmatan Komuter cap ayam ni.


Lepastu ape lagi tepakse la aku duk melepak tgk muke rakyat malaysia yg tensen di waktu pagi. Pelancong pun ade gak buat malu btol la aku rase baik dorang naik Kete Lembu lagi selese. Nak tunggu train lain datang pun lambat lepastu sek penuh je xmuat xdapat naik. 3x aku tunggu baru dapat naik Komuter Cap Ayam dekat 40 minit tau. Wut The Fish membazir mase aku!!!

Sampai Kat Kl central aku tukar la naik Monorail pulak. Rupenye Monorail pun Cap Ayam gak rosak gak samela situasi mcm kat stesen Dato' Harun (Atok kau laa!!) penuh n tensen. Train Delay pulak. Training start pukul 9 dan aku sampai kul 10.30. Aku rase sume orang datang keje lambat aritu.(Betolak 6.50 pg, Sampai 10.30 pg)

So akibat Teknologi CAP Ayam ni, aku nasihatkan kepade Pihak2 Atasan, mentang2 korang berade di atas jgnla berada diawang-awangan2 lagi sedar2 la yek. Buatla something and upgrade la ckit public transport kat malaysia ni, penting tau mencerminkan imej negara gak. Sie sie je korang blajo tinggi2 tapi xbole pikir xkn sek nak main golf, mkn duit haram and simpan pompuan je kot. Masalah ni da lame tapi still xde tindakan. Aritu aku ingat Pak Lah melawat naik komuter lepastu die bagi komen. Ingatkan adela perubahan sikit, tapi mcm haram same gak setiap bulan 3-4x rosak and delay!!!

P/s - Politician = Orang Yg Suke Mengarut Ckp Byk tp Xde Apape Tindakan. Kate suh gune public transport tapi ....hm...lu pikirla sendiri!!!

8 comments:

RocKin_dEviL said...

kann lann...
ak sokong ko...ak yg jarang2 pkai public trnsport ni pown tau btape fo0kie mekkzz ni condition public tnsmport mesia ni...

ktm mmg ak da fobia r..
pastu rapic kl bodow kpiang 2...
monorail..

star n putra je leh consider ok..~


shiowl je laaaa...
msuk parliament taw mncarot je..
pastu habok..
bg ak la yg jd YB..
seko2 ak lahar..

tragic_figura21 said...

Bodoh, dorang suke cakap masalah besar pasal kemajuan negara, wawasan 2020, masalah dunia la. Tapi masalah yg dah bertaun-taun ni still xsetel lagi. Aku rase kite bukan semakin maju tapi makin lembab. Hahaha.

Lagipun politik skang dah makin mengarut sume pun same je baik kerajaan/pembangkan. Mcm cite kartun begado pasal isu perkauman, pasal karpal singh is king(King Cacat), lepastu dekat parlimen bergaduh macam budak2. Owh my god please be serioussss!!!

RocKin_dEviL said...

taw xpe...
kalo fkr masalah2 pnyumbang klembapan mesia br r kite ni bgerak pantas n cpt..

ni tak...
dok ngomel PPSMI laaa..
rampasan kuase laaa...
pic vogel laaa..
aiyoowww~

cube dorang fkr mende cmni pown leh bg impak bsr kat productivity negara..
ngn lmbt g keje..meeting delay..
client cabot..
bodo...

blaja kemain lg pandai..
tp otak letak kat celah ponggong..
fkr kpentingan diri n seronok pangkat tinggi je..

pastu cadang kite pkai beskal..
ape ke sengal la cadangan 2..
x praktikel langsong..
lain la tmpat keje 2 skangkang kera je..
NEXT!!!~

Shah said...
This comment has been removed by the author.
Shah said...

hahaha betui2
sukung2!!!

time pilihan raya kemain nk janji tu janji ni kan...

nak tolong rakyat...kan
katenye...hehehe

da abis...habuk pun tadak...

huhu~

da2..lan ko xtakut ke kena tgkp ISA ti..

kena sensor kat ayat2 ko tu...

kang ko sok2 ko ilang,
aku xtaw nk ckp pe kt membe2 kte ti
hehehe
:p

takut gak nak bg komen2 cmni...
ampun pak..kamik x buat silap..:p

tragic_figura21 said...

pedulik hape aku dgn isa tu. aku ckp bende betul dowh. ko tau x setiap kali komuter or monorail rosak, terang2 org2 kat situ mencarut n kutuk government. haha. bukan buat cerite nih. pengalaman stiap hari tau.

tragic_figura21 said...

Hari2 kutip duit xkn la xcukup kot nak buat maintenance or upgrade ckit. aku tgk hari2 penuh brape la agaknye duit dorang kutip yek dlm sehari. hmm

Kedai Gunting said...

ku faham perasaanmu. ktm komuter mmg hebat.

-jihani